Sverige tävlar i flygteknik-VM

I slutet av augusti arrangeras Yrkes-VM 2019 i Ryssland. För Sverige tävlar totalt 28 yrkesskickliga personer, däribland en av landets skickligaste inom flygteknik.

Den 22 augusti invigs Yrkes-VM 2019 i Kazan, Ryssland. Mästerskapet pågår i totalt fyra dagar och avslutas med en storslagen prisutdelning och avslutningsceremoni den 27 augusti. I det svenska Yrkeslandslaget finns i år 28 av Sveriges yrkesskickligaste killar och tjejer under 23 år. De kommer från hela landet och tillsammans ska de representera Sverige och kämpa mot världseliten om medaljerna framför beräknade 200 000 besökare.

I det svenska landslaget finns en deltagare, David Petersson, som ska tävla i flygteknik under Yrkes-VM. Till vardags arbetar David som helikoptermekaniker och fick platsen i VM efter segern i Yrkes-SM inom flygteknik år 2018. Tillsammans med de övriga deltagarna från Yrkeslandslaget pågår nu träning och förberedelser inför mästerskapet där kunskapen hos det svenska Yrkeslandslaget ska sättas på prov på riktigt.

Sveriges landslag med 28 deltagare kommer tillsammans med 1 400 tävlande från 68 länder, till Kazan i Ryssland för att tävla om medaljer och världsmästartitlar inom sina respektive yrken. De 1 400 tävlandena kommer kämpa om guldet inom totalt 56 olika yrkesgrenar och förutom flygteknik finns det tävlingskategorier från undersköterska, fordonslackering, hudterapeut och måleri till webbutveckling, hotellreception och betongarbete. Årets upplaga av det svenska Yrkeslandslaget deltar i totalt 25 yrken.

Sverige har sedan 1995 tagit över 70 medaljer i internationella sammanhang. Det första Yrkes-VM någonsin anordnades redan 1950 och idag är mästerskapen en av världens största tävlingar. Under Yrkes-VM samlas de skickligaste unga yrkesutövarna från hela världen för att visa upp sina färdigheter i olika yrkesgrenar. Tävlingen arrangeras vartannat år i något av de drygt 80 medlemsländerna med syfte att främja yrkesutbildningar som ett verktyg för social och ekonomisk utveckling. 

(Foto: David Petersson tävlandes i flygteknik under Yrkes-VM, WorldSkills Sweden)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.