Flygskatt införs i Frankrike – Air France rasar över beslutet

För att minska flygets klimatpåverkan kommer Frankrike att införa en flygskatt för alla resenärer som reser från de franska flygplatserna. Skatten hamnar dock på betydligt lägre nivåer än de tyska och brittiska avgifterna. 

Att prata och införa flygskatten blir allt mer populärt bland Europas länder för att man vill minska flygets klimatpåverkan som är cirka 3,5 procent av människans totala påverkan i världen. Senast i raden av länder som ska införa en skatt på flygresor är Frankrike, men kritiker menar att skatten är för låg för att ge någon effekt. 

Den franska flygskatten kommer innebära en extra kostnad på 1,50 euro för inrikesflygningar och flygningar till Europa i ekonomiklass medan resande i Business Class får betala 9 euro och upp till 18 euro för flygningar utanför Europa. Transitpassagerare kommer dock inte beröras av skatten, vilket troligtvis syftar till att skydda Air Frances hubbverksamhet på Paris-flygplatserna Charles de Gaulle samt Orly. Ett liknande upplägg planeras i Nederländerna. 

Men Air France rasar mot den franska regeringens beslut att införa en flygskatt och menar att det kommer slå hårt mot bolaget linjenät där inrikesnätet redan är förlusttyngt. Flygbolaget säger att flygskatten kommer innebära att Air Frances konkurrenskraft försämras kraftigt och att skatten är ett hårt straff mot flygbolaget.

En talesperson för franska klimatnätverket Climate Action Network säger i en kommentar att den tilltänkta flygskatten är för låg och troligtvis inte kommer att innebära någon större effekt för klimatet, men att den ändå är välkommen istället för att vänta på större initiativ inom EU på en gemensam flygskatt. 

Branschorganisationen IATA menar däremot att flygskatten är felriktad och att flygbolagen världen över faktiskt har minskat sina utsläpp med 50 procent per passagerare sedan 1990. IATA menar också att en flygskatt inte kommer att hjälpa flygindustrin att investera i bättre bränsle och nyare teknologi, snarare tvärtom. Dessutom är 500 000 nya jobb i riskzonen då den franska flygindustrins attraktivitet kommer att minska. 

(Foto: Mathieu Marquer) 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.