EASA har hittat fler allvarliga fel på B737 MAX – ytterligare flygbolag stoppar order

Den europeiska luftfartsmyndigheten tror sig ha hittat fler allvarliga fel på Boeings 737 MAX och nu har man satt ihop en lista på problem som Boeing måste åtgärda innan flygplanstypen får flyga i Europa igen. Samtidigt så kommer besked att ytterligare ett flygbolag väljer bort MAX och köper Airbus istället.

När EASA har undersökt Boeings 737 MAX efter de båda olyckorna med flygplanstypen tidigare i år och 2018 har man hittat fem allvarliga problem på flygplanstypen som Boeing måste åtgärda innan EASA lyfter flygförbudet på typen. En av punkterna är att autopiloten idag är defekt enligt Bloomberg, vilket är ett ”nytt” fel som det inte rapporterats om tidigare.

Problemen med autopiloten ska vara att det är stundtals svårt att koppla ur den och flyga manuellt och det i kombination med problem med manuellt trim av MAX-flygplanens stabilisator, opålitlig AOA-sensor, otillräckligt träning av piloter samt ett mjukvaruproblem utgör den lista med allvarliga problem som EASA tagit fram. Dessutom kompletteras listan med ytterligare en rad punkter med mindre allvarliga problem.

Som om Boeing inte har nog med problem redan och med EASAs nya lista så har det saudiska flygbolaget flyadeal nu beslutat sig för att stoppa sin order på 50 Boeing 737 MAX-flygplan och istället flyga med en renodlad Airbus-flotta i framtiden. Boeing bekräftar avbeställningen från flyadeal och önskar flygbolaget lycka till i framtiden. Under Paris Airshow lade det saudiska flygbolagets moderbolag Saudia en order på 30 nya Airbus-flygplan och troligtvis överförs en del av dem till flyadeal som en följd av att man väljer bort Boeing.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.