Flygbolagen: A321XLR möjliggör för nya långlinjer från Europa

Airbus lanserade A321XLR under Paris Airshow och beställningar lät inte vänta på sig och flygplanstypen ser redan nu ut att bli mycket populär bland flygbolagen. Ett flertal flygbolag har också sagt att man kommer att starta nya långlinjer från Europa med den nya flygplanstypen.

Airbus A321XLR kommer, när den sätts i trafik, att ha ännu längre räckvidd än A321LR och blir nästintill ett långlinjeflygplan på riktigt, fast fortfarande kvar narrowbodyklassen med plats för drygt 200 passagerare. Med A321XLR öppnas det därför för ännu fler långlinjer på marknader som inte bär större widebodyflygplan och både Wizz Air samt Air Baltic är sugna på att dra fördel av detta från Europa.

Wizz Air, som är en stor Airbus-kund, ser möjligheter att konkurrera på linjer som London-Dubai där det idag inte finns något lågprisflygbolag med nya A321XLR. Dessutom vill Wizz Air också starta långlinjer från centrala Europa till Indien enligt bolagets VD Józef Váradi. Wizz Air har i nuläget beställt 20 A321XLR-flygplan genom sin största ägare Indigo Partners som totalt beställde 50 A321XLR under Paris Airshow.

Air Baltic å sin sida väljer att rikta blickarna västerut. Som så många flygbolag och flygplatser står en linje till New York högt upp på önskelistan och med A321XLR kan Air Baltic flyga Riga-New York. Air Baltics VD Martin Gauss säger att inom några år kan det vara rätt läge för Air Baltic att köpa A321XLR-flygplan och då starta långlinjer, men inte på kort sikt. I dagsläget finns det inga långlinjer överhuvudtaget från Baltikum, men med Airbus nya långlinjeflygplan finns det fler möjligheter till att det blir så framöver än tidigare.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.