Estland: Nordica måste hitta en partner annars säljer vi

Efter beskedet att estniska Nordica helt slopar egna flygningar och istället fokuserar helt på uppdrag från andra flygbolag har bolagets ägare, den estniska staten, nu börjat fundera på att sälja bolaget då man inte har intressen i ett flygbolag som inte flyger från Estland.

En tuff konkurrens på Tallinns flygplats från lågprisflygbolagen och Air Baltic har gjort att det av den estniska staten ägda flygbolag samt researrangören Nordica/Regional Jet beslutat sig för att helt sluta med egna flygningar. Istället ska man uteslutande ägna sig åt ACMI och wetlease flygningar för andra flygbolag i Europa som redan idag är en stor del av bolagens verksamhet.

Beslutet har dock fått den estniska staten att börja fundera på en försäljning av Nordica om bolaget inte väljer att hitta en ny partner efter att man lämnat över flyglinjer till den tidigare partnern LOT Polish Airlines. Detta då man inte anser att Estland som land har något intresse i ett flygbolag som endast ägnar sig åt att flyga åt andra flygbolag och inte från Estland och med det gynna landets kommunikationer.

Estlands tidigare finansminister och ordförande i Estonian Parliament’s Economic Affairs Committee, Sven Sester, säger i estniska ERR att den enda anledningen till att Nordica bildades, efter Estonian Airs konkurs år 2015, var att garanterna strategiskt viktiga flyglinjer för Estlands ekonomi. Men detta sker alltså inte längre då Nordica nu successiv lägger ner samtliga flyglinjer och därför vill Estland sälja. Vad som händer med Nordica och produktionsbolaget Regional Jet (som till 49 procent ägs av LOT) vid en eventuell försäljning är oklart.

Regional Jet vann så sent som för drygt två veckor sedan upphandlingen från Trafikverket om att trafikera sträckan Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm mellan 2019 och 2023, och om Regional Jet säljs kan framtiden för den linjen med Regional Jets medverkan vara osäker.

(Foto: Rosedale7175)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.