SAAB får order på Remote Tower Control från NATO

Saab Digital Air Traffic Solutions har fått en första order för installation av ett digitalt flygledartorn vid NATO:s flygbas i Geilenkirchen, Tyskland. Det digitala tornet kommer att användas medan flygplatsens befintliga flygledartorn renoveras.

NATO:s flygbas i Geilenkirchen har gett Saab Digital Air Traffic Solutions, SDATS, i uppdrag att leverera det första digitala flygledatornet för NATO, som har stora krav på tillgänglighet och säkerhet. Flygbasen kommer att använda det digitala flygledartornet under renoveringen av det nuvarande flygledartornet. Detta är den första ordern på ett operativt digitalt flygtrafikledartorn till en militär flygbas och leverans kommer att ske under 2020. Saab har utvecklat andra generations digitala flygtrafikledningstorn som kommer att installeras i Geilenkirchen.  

”Vi är stolta över att NATO ger oss förtroendet att leverera ett operativt digitalt flygledartorn. Att SDATS väljs för installationen av den första flygbaslösningen är ett fantastiskt genombrott, inte bara för att NATO är beställare, utan för att det innebär att vi tar steget in på både den tyska och den militära marknaden”, säger Per Ahl, chef för Saab Digital Air Traffic Solutions.  

Det digitala flygtrafikledningstornet är ett genombrott inom flygtrafikledning och introducerades 2015 i Sverige när Örnsköldsvik Airport blev den första flygplatsen i världen att använda sig av flygtrafikledning på distans. Efter Örnsköldsvik Airport följde Sundsvall Timrå Airport i december 2017, och från och med i år kommer flygtrafikledningen vid såväl Linköping City Airport och Scandinavian Mountains Airport i Sälen att fjärrstyras från Sundsvall.

Saab Digital Air Traffic Solutions bildades 2016 som ett joint venture mellan Saab och Luftfartsverket, LFV. Genom att kombinera LFV:s unika operativa erfarenhet med Saabs tekniska lösningar kan Saab Digital Air Traffic Solutions hantera hela processen från planering och implementering till administrationen av flygtrafikledningstjänster. 

(Foto: LFV)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.