Airbus droppar listpriserna – är ”irrelevant”

Airbus har beslutat sig för att sluta offentliga listpriserna på bolagets flygplanstyper. Detta då de ytterst sällan är relevanta till de faktiska avtal som sluts mellan tillverkaren och köpare enligt Airbus operativa direktör Christian Scherer.

Airbus har precis som sin största rival Boeing traditionellt sett redovisat årliga listpriser på sina respektive flygplanstyper och det har ofta använts som måttstock av media för hur stora flygplansbeställningar är värda. Dock är listpriserna sällan relevanta för de faktiska summorna som flygplanen kostar flygbolagen och därför kommer Airbus inte att offentliggöra listpriserna längre.

Christian Scherer som är operativ direktör på Airbus kommenterade listpriserna under Paris Airshow där han bland annat sade att de är meningslösa och inte relevanta och därför har vi (Airbus) pratat allt mindre om listpriserna den senaste tiden.

Det är vida känt att flygbolagen lyckas förhandla till sig olika typer av rabatter när de köper nya flygplan och då hamnar man allt som oftast långt under listpriset. Listpriset har ändå fungerat som ett jämförelseverktyg mellan Airbus och Boeings produkter i kampen mellan de båda giganterna skriver Flight Global. Listpriserna har dock viss relevans vid förhandlingar om flygplansköp. Detta då de ofta är en utgångspunkt vid förhandlingarna och utifrån dem diskuteras olika rabatter och betalningsplaner för köparen.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.