Gemensamma regler för drönare på plats i Europa

Det blir allt fler drönare i det europeiska luftrummet och det uppstår lätt konflikt med betydligt tyngre luftfart vilket nu har fått EU att utfärda gemensamma regler över hela unionen. 

Med start i juni år 2020 kommer alla som flyger med drönare att vara tvungna att registrera sig i det land inom EU där man bor eller verkar. Detta är direktiv från den europeiska luftfartsmyndigheten EASA som även tagit fram regler för drönare som skall gälla i hela Europa. 

Det nya regelverk som EASA nu arbetat fram kommer att publiceras i början av juli för att därefter träda i kraft i juni nästa år. Detta för att ge EU-länderna tid att implementera de nya reglerna i sina nationella regelverk. Med det nya regelverket ställer EASA krav på drönaroperatörer gällande tekniska och driftsmässiga krav baserat på olika typer av drönare samt användningsområden. 

De nya reglerna syftar bland annat till att förhindra incidenter mellan drönare och tyngre luftfart vilket blivit ett allt mer växande problem. Ett exempel är när London Gatwick-flygplatsen tvingades stänga vid ett antal tillfällen kring jul år 2018 på grund av drönare i närheten samt på flygplatsområdet. 

Europa blir med det nya regelverket det första området i världen där man gemensamt sätter krav på drönaroperatörer och hur de framför farkosterna så väl, allt för att förbättra flygsäkerheten.  

(Foto: Don McCullough)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.