Flygskatten: Symbolpolitik när den är som sämst

När Almedalsveckan inleddes under söndagen pratade Miljöpartiets Per Bolund om flygskatten och hur revolutionerande den varit sedan den infördes. Vad Bolund dock glömmer är att flyget står för drygt 3 procent av världens klimatpåverkan och det svenska inrikesflyget, där flygskatten påverkat mest, endast står för 3 procent av de svenska inrikestransporternas utsläpp. Hade man däremot gjort en helhjärtad satsning på biobränsle till flyget så skulle vi haft en annan mer positivt utveckling med utsläpp som kunnat minskat kraftigt. Istället blir flygskatten som exempel på symbolpolitik när den är som sämst allt tydligare.

Almedalsveckan år 2019 inleddes med Miljöparitets dag och i språkrörets Per Bolunds tal pratade han bland annat om hur revolutionerande flygskatten varit sedan den infördes. Detta då den visat att flyget kan minska sina utsläpp genom att färre människor flyger, främst inom Sverige. Det är ju helt fantastiskt att det är så och det låter vid första anblick som att hela jordklotet kan räddas genom att vi slutar flyga. Sanningen är dock att det endast är ett ytterst dåligt exempel på symbolpolitik när den är som sämst.

Sedan flygskatten infördes den 1 april år 2018 har antalet passagerare som använt de svenska flygplatserna minskat. Dock påbörjades minskningen av antalet passagerare redan under hösten år 2017 och med en allt mer avmattning i världsekonomin och BNP-utveckling kommer så att ske fortsatt enligt prognoser från Transportstyrelsen. Detta då flygets utveckling historiskt sett i princip följer de BNP-cykler som existerar med upp- och nedgångar. Så till att börja med så är den senaste tidens minskat flygandet inte enbart på grund av flygskatten.

Det är främst det svenska inrikesflyget som drabbats av ett mindre flygande, vilket enligt Bolund kan tillskrivas flygskatten. Till en början så låter det som att flygskatten gjort att flygets ”jättestora andel av världens klimatpåverkan” nu håller på att minska vilket gör att vi kan andas ut. Dock så är det så att globalt sett så står flyget för en förhållandevis liten andel på 3,5 procent av världens klimatpåverkan enligt Luftfartsverket så en minskning av denna andel påverkar knappast det globala klimatet. Sveriges andel av de 3,5 procent är dessutom skrämmande liten och det är den som nu minskar något med hjälp av flygskatten.

Flygskatten är ett osmakligt exempel på symbolpolitik när den är som sämst. Vid första anblick låter det som att skatten gjort att flyget ”som står för en jättestor andel av världens klimatpåverkan”, i själva verket endast 3,5 procent, minskat sina utsläpp drastiskt. I själva verket är det så att flygskatten främst minskat utsläppen från det svenska inrikesflyget som står för 3 procent av växthusgasutsläpp från svenska inrikestransporter enligt Naturvårdsverket. Sammantaget så är det alltså den effekt från flygskatten inte kännbart överhuvudtaget på jordklotet, förutom i ett antal svenska samhällen som är beroende av flyget för att ta sig ut i världen och på grund av flygskatten förlorat flyglinjer på grund av ökade kostnader och konkurser bland flygbolag.

Hade Sveriges politiker istället för en osmaklig smutskastning av flyget och skrämmande symbolpolitik ägnat sig åt en trovärdig och full satsning på biobränslen hade utsläppen från flyget i Sverige, Europa och världen kunnat minska betydligt mer, upp till så mycket som 85 procent färre utsläpp av växthusgaser per flygning enligt biobränsletillverkaren Neste.

Flyget behövs i Sverige, Europa och världen och vi ska fortsätta att flyga mer än vad vi gör idag för att kunna minska utsläppen snabbare då flyget nästintill självt måste finansiera de insatser som krävs. Flyget knyter samman människor från alla världens hörn på ett tidseffektivt sätt och med dagens teknik kan flygets utsläpp minska drastiskt, exempelvis med 50-80 procent med hjälp av biobränsle. Hade Sverige gjort en helhjärtad satsning på biobränsle till flyget hade man på riktigt kunnat minskat flyget lilla andel av den totala klimatpåverkan kraftigt. Istället ägnar bland annat Miljöparitet sig åt smutskastning och en dålig symbolpolitik där man attackerar flyget i sig istället för utsläppen. Dåraktigt minst sagt och en farlig väg att ta när vi måste minska våra utsläpp drastiskt nu.

Flyget ska minska sina utsläpp precis som andra transportslag, men inte genom ett minskat flygande. Detta ska bland annat ske genom optimering av flygningar och biobränsle. Något som går att göra redan idag med dagens teknik. Problemet är bara att många politiker blundar för detta och vägrar inse hur det ser ut och istället motarbetar flyget i sig vilket är att bita sig själv i svansen i jakten på att minska människans klimatpåverkan.

Simon Ericson

flyg24nyheter

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.