Klart: Bombardier säljer CRJ till Mitsubishi

Nu står det klart att Mitsubishi tar över Bombardier CRJ-program. Det innebär samtidigt slutet för flygplansfamiljen då tillverkningen stoppas under mitten av nästa år till förmån för Mitsubishi egna flygplan SpaceJet.

Med en prislapp på 550 miljoner dollar har Mitsubishi nu tagit över Bombardier CRJ-program och den kanadensiska flygplanstillverkaren har med det helt sålt ut sin tillverkning av kommersiella passagerarflygplan. Kvar har Bombardier nu endast tillverkning samt utveckling av Business Jets. Tidigare har man sålt CSeries-programmet till Airbus och Dash 8-programmet till Viking Air.

Japanska Mitsubishi kommer som en följd av övertagande att lägga ned produktionen av CRJ-flygplan under mitten av nästa år då samtliga CRJ-flygplan som idag finns på order, ett 40-tal, ska vara färdigtillverkade. Det är dock oklart om tillverkningen av den populära CRJ-familjen kommer att återupptas i framtiden.

Mitsubishi ska istället för att tillverka CRJ lägga fokus på sina egna flygplan, SpaceJet M90 och M100. M100 som idag endast finns på ritbordet ska ha plats för 76 passagerare och är avsedd för att säljas på den amerikanska regionala flygmarknaden där CRJ-flygplan idag dominerar tillsammans med Embrarer.

När Mitsubishi nu köpt Bombardier CRJ-program har man kommit åt viktiga resurser för att själva kunna tillverka och underhålla egna flygplan. Genom CRJ-programmet har det japanska företaget nu tillgång till CRJ-servicecenter över stora delar av världen, vilket varit ett av de sista elementen i Mitsubishi planer på att tillverka egna flygplan.

(Foto: Bombardier)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.