Fler fel hittade på Boeing 737 MAX – flygförbudet blir längre

Ytterligare ett fel har hittats i Boeings 737 MAX datorsystem som kan trycka flygplanet nedåt precis som vid de två tidigare olyckorna med flygplanstypen. De nya upptäckterna innebär att ett upphävt flygförbud för MAX-flygplanen blir framskjutet.

Vid de simulationer som FAA och Boeing gjort för att åter godkänna 737 MAX-flygplanet för flygning med passagerare så har det upptäckts ytterligare fel i flygplanstypens datorsystem. Felet som ska röra en mikroprocessor gör att flygplanet trycks nedåt och det är mycket svårt för piloterna att häva rörelsen, vilket är liknande problem som vid de två olyckorna som inträffat med flygplanstypen.

Upptäckten av felet gör att det blir ytterligare förseningar i processen med att få B737 MAX typgodkänt av FAA och EASA igen då Boeings ingenjörer nu har fler problem att lösa efter krav som FAA ställt. Dock säger Boeing i ett uttalande att man håller med FAAs beslut och förfrågan kring problemen och arbetar nu med en omdesignad mjukvara.

Samtidigt som Boeing tar fram lösningar på de problem som finns med MAX-flygplanet, och gör att det besitter ett flygförbud över hela världen, så pågår också träning av piloter inför att flygplanstypen ska bli godkänd för passagerarflygningar igen. Detta gör Boeing tillsammans med FAA, EASA samt brasilanska och kanadensiska flygmyndigheter.

(Foto: Boeing)

En kommentar

  1. Hur skall man kunna undvika att flyga detta plan. Kan man välja bort det när man bokar ? eller om man kommer till Gaten och upptäcker att bolaget satt in en 737Max8 – kan man vägra att borda och få tillbaka pengarna eller bli ombokad till en annan avgång ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.