Flygsverige fortsätter att ta ansvar – ännu mer biobränsle på de svenska flygplatserna

I dagarna levereras närmare 50 ton närproducerat finskt biobränsle till Bromma, Halmstad och Kalmar flygplats. Biobränslet minskar växthusgasutsläppen med 85 procent jämfört med fossilt flygbränsle och visar att den svenska flygbranschen tar ansvar för att minska sin förhållandevis lilla del av människans klimatpåverkan.

BRA och den svenska flygbranschen fortsätter att visa på att man menar allvar med att minska sin klimatpåverkan. Det svenska inrikesflyget står idag för 3 procent av inrikes transporters utsläpp i Sverige, och globalt står flyget för 3,5 procent av världens klimatpåverkan enligt Naturvårdsverket respektive Luftfartsverket.

Trots de förhållandevis små andelarna av människans klimatpåverkan så har nu ytterligare biobränsle levererats till Bromma, Halmstad och Kalmars flygplats i samarbete med BRA för att minska utsläppen från flyget. Biobränslet minskar utsläppen av växthusgaser med 85 procent, jämfört med vanligt flygbränsle, enligt den finska bränsletillverkaren Nestes produktspecifikation av biobränsle som BRA nu valt att använda sig av istället för amerikanskt biobränsle som tidigare var det enda tillgängliga på marknaden.

”Vårt och våra resenärers intresse av att köpa biobränsle har gjort att AirBP funnit en bränsletillverkare i vår närregion istället för att tillverka och skeppa bränslet hela vägen från Kalifornien”, säger Anna Soltorp som är Hållbarhetschef för BRA.

Anledningarna till att finska biobränslet genererar något mindre växthusgasutsläpp beror främst på kortare fartygs- och marktransporter, men kan även bero på bränslets innehåll. BRA får sedan april 2019 sitt biobränsle från finska tillverkaren Neste genom bränsleleverantören AirBP som meddelat att tankning kommer ske under juni månads sista dagar.

”Att bränsleframställningen flyttat till Norden visar att marknadskrafterna fungerar; ökar efterfrågan så ökar produktionen. På sikt hoppas vi att även prisbilden kommer att förändras eftersom biobränsle i dag är flera gånger dyrare än fossilt bränsle”, säger Anna Soltorp.

I Sverige finns idag ingen inhemsk tillverkning av biobränsle alls. Men BRA ingår i ett projekt tillsammans med bland annat Luleå Tekniska Universitet för att försöka driva fram en svensk tillverkning av skogsrester som råvara.

Biobränslet som BRA får från Finland tillverkas av 100 procent fossilfri råvara och innehåller inte palmolja och är certifierat enligt den internationella standarden ISCC.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.