Nordica lägger ned – LOT tar över Sverigelinje

Tuff konkurrens på den estniska marknaden gör att Nordica väljer att lägga ned samtliga sina flygningar under sommaren och hösten. Det lämnar Estland utan ett nationellt flygbolag, men Nordicas partner LOT tar över ett fåtal linjer, bland annat till Stockholm.

På den estniska flygmarknaden råder det för tillfället tuff konkurrens och som följd har en överkapacitet bildats. Det gör att det nationella flygbolaget Nordica som startades ur resterna från Estonian Air och ägs till 100 procent av den estniska staten kommer att lägga ned sin verksamhet successivt under sommaren och hösten.

Nedläggningen av Nordica innebär att elva flyglinjer läggs ned från Tallinns flygplats i samband med vintertidtabellens slut den 26 oktober och att Nordica redan den 1 juli lämnar linjerna till Stockholm Arlanda, Warszawa och Bryssel från den estniska huvudstaden. Dock kommer de tre sistnämnda att samma dag övertas av Nordicas partner LOT Polish Airlines som tar över den kommersiella risken på de flyglinjerna.

Nordica, som endast är en biljettförsäljare, kommer dock inte att minska på sin personalstyrka då det tillhörande produktionsbolaget Regional Jet som bland annat flyger för SAS kommer att finnas kvar i samma form som tidigare. Dessutom kommer Nordica att arbeta med en egen bokningsplattform för att i framtiden kunna återuppta egna kommersiella flygningar. Under hela sin tid som researrangör har man använt LOTs bokningssystem samt koder för trafiken från Tallinn.

Nordica har enligt ch-aviation fyra CRJ-flygplan till sitt förfogande från Regional Jet som i övrigt också förfogar över sju ATR 72-600 samt ytterligare åtta CRJ 900-flygplan. Av de resterande CRJ 900-flygplanen flyger fem för LOT och övriga används på olika wet-lease uppdrag runt om i Europa. Ett av CRJ-flygplanen kommer att baseras i Sverige under hösten för att flyga mellan Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm Arlanda då Regional Jet vann Trafikverkets upphandling på sträckan för år 2019-2023.

(Foto: Ad Meskens)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.