Sällsynt ny hubb för Delta i USA

Nuförtiden är det ovanligt med nyheter om att det öppnas nya hubbar i USA, men Delta Air Lines går nu mot strömmen med en ny östkust hubb i Boston.

Det är inte varje dag som någon av tre stora flygbolagen i USA annonserar att man öppnar nya hubbar. De senaste åren har det istället varit flest nyheter om att man stänger hubbar, exempelvis United under 2013 och Delta året efter, men nu bryter den senare av dem den trenden genom en ny hubb på Boston Logans flygplats.

Delta har sedan tidigare haft Boston och Logan-flygplatsen som en ”focus city”, men kommer under 2019 att öka kapaciteten med 14,5 procent från flygplatsen med bland annat åtta nya destinationer. Med de nya linjerna kommer Delta att som mest ha 150 dagliga avgångar från Boston. Deltas skapande av den nya hubben i Boston kan jämföras med att man i genomsnitt ökar sin kapacitet med fyra procent i sitt övriga linjenät.

I Deltas nätverk kommer Boston att agera som en sekundär hubb i bolagets transatlantiska nät med sex destinationer i Europa, Amsterdam, Dublin, Edinburgh, Lissabon, London samt Paris. Dessutom tillkommer Manchester och Rom vid Deltas Bostonhubb genom samarbetspartners, Virgin Atlantic samt Alitalia.

”Boston är faktiskt väldigt bra geografiskt placerat för att vara en transferpunkt för USA-resenärer som ska över Atlanten. När vi allt eftersom närmar oss vår maxkapacitet på New York-JFK blir användandet av Boston som en sekundär transatlantisk hubb allt mer logiskt”, säger Amy Martin chef över inrikesnätet på Delta.

Starten av en ny hubb i Boston intensifierar också Deltas konkurrens med lågprisflygbolaget JetBlue på Logan-flygplatsen. JetBlue kommer också år 2021 att bli en konkurrent för Deltas transatlantiska flygningar då man startar långlinjer till lågpris mellan Boston, New York och Europa.

Medan Delta väljer att öppna en ny hubb har de två andra stora amerikanska flygbolagen, American och United, istället fokus på att expandera sin existerande hubbar. American kommer under sommaren att utöka till 900 dagliga avgångar från sin Dallashubb medan United ska öka förbindelserna till sina hubbar i Chicago, Denver och Houston.

(Foto: Rainer Ebert)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.