Granskning av EUs största flygprojekt någonsin hos GKN i Trollhättan

I början av juni samlades delar av Europas flygindustri i Trollhättan för den årliga granskningen av EUs forskningsprogram Clean Sky där svenska GKN Aerospace deltar.

I början av juni samlades cirka 60 personer från Europas flygindustri men även från universitet och institut, under tre dagar i Trollhättan för den årliga granskningen av Clean Sky-projektet. Clean Sky är EUs gemensamma flygforskningsprogram och ett av de största forskningsprogrammen i världen kring renare och effektivare flyg.

På plats i Trollhättan redovisades alla delprojekt inom området flygmotorer för oberoende granskare och där är svenska GKN Aerospace i Trollhättan en strategisk partner i de stora motordemonstratorerna i projektet. Granskarnas preliminära återkoppling är enligt ett pressmeddelande från GKN att man både imponeras av de resultat som redovisades, men även av det studiebesök på Innovatums Produktionstekniska Centrum där mycket av arbetet med GKNs delar utförs.

GKN har en projektportfölj om motsvarande ungefär 600 miljoner kronor inom Clean Sky, där företaget betalar hälften och EU hälften. Med pengarna utvecklar och tillverkar GKN kritiska strukturdelar och rotorer till fullskaliga motorprov med de stora europeiska motorföretagen MTU, Safran och Rolls-Royce.

”Detta är ett typexempel på hur EU-forskning ger oss något som helt enkelt inte skulle gå att göra i Sverige. Endast i internationell samverkan är denna typ av validering på hög teknologimognadsgrad möjlig i vår bransch” säger Henrik Runnemalm, Forskningschef på GKN Aerospace Engine Systems.

Clean Sky2 är det största EU-forskningsprojektet någonsin inom flyg med en total budget på närmare 4 miljarder euro över en sjuårsperiod.

(Foto: Charmaine Cordo från Rolls-Royce presenterar världens största växlade fläktmotor UltrafanTM, GKN)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.