Emirates ser slutet på A380-flygningar

Om drygt 15 år är det färdigflugit för världens största passagerarflygplan, i alla fall hos den nuvarande största operatören Emirates som säger att man ska flyga med typen fram till mitten av 2030-talet.

I tider där flygplatskapaciteten minskar på de populära flygplatserna har Airbus ologiskt nog beslutat att stoppa produktionen av världens största passagerarflygplan Airbus A380. Det finns en rad andra faktorer som ligger bakom beslutet att stoppa produktionen, och nu kommer även den nuvarande överlägset största operatören Emirates med besked om hur länge man kommer att hålla A380 i luften.

Enligt flygbolagets VD Tim Clark kommer man att fortsätta att investera och flyga med Airbus superjumbo fram till och med mitten av 2030-talet vilket innebär att flygplanstypen har drygt 15 år kvar att flyga, i alla fall hos Emirates. Det finns dock lite som talar för att flygplanstypen kommer att fortsätta flygas i några större operationer efter 2030-talet då det är ett svalt intresse för superjumbon på begagnatmarknaden.

Emirates har idag 110 stycken A380 i sin flotta och ska ta emot ytterligare 14 stycken inom de närmsta åren innan Airbus upphör med produktionen. Sammanlagt flyger Emirates med 254 flygplan vilket innebär att det är 35-45 procent av flygplansflottan som ska bytas ut mot mindre flygplan. Ett steg i ersättningsprocessen för Emirates är att ta emot 70 mindre flygplan, 40 Airbus A330-900 samt 30 A350-900-flygplan med start år 2021.

Även om Airbus fortsatt väljer att se A380-programmet som en framgång har många flygbolag som tidigare använt typen nu fasat ut den och eller tittar på nya flygplan att ta in som ersättare som är effektivare att använda. Ett exempel på A380s avtagande intresse är att Lufthansa tidigare i år förde tillbaka sex A380 till Airbus med motiveringen att de är olönsamma att flyga med. Förutom Lufthansa planerar även Qantas och Qatar Airways att ersätta Airbus superjumbo med mindre men effektivare flygplan framöver.

(Foto: Maarten Visser)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.