Tre flygbolag delar på upphandlade flyglinjer

Amapola Flyg, Jonair och estniska Regional Jet. De tre flygbolagen delar på flyglinjerna som Trafikverket nu upphandlat för trafik från och med hösten 2019.

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken på samtliga flyglinjer med allmän trafikplikt. Tre flygbolag ska säkra flygtrafiken på sju linjer för upphandlingsperioden oktober 2019 till oktober 2023. Samtliga tre, Amapola Flyg, Jonair och Regional Jet, flyger idag på de upphandlade linjerna, men Jonair får utökat förtroende med ytterligare två flyglinjer.

Upphandlingen innehåller delvis nya krav på operatörernas ekonomi och trafikens kvalitet. Tillsammans med att Trafikverket gör en tydligare uppföljning av trafiken ska det bidra till en stabil flygtrafik för resenärerna.

”Det känns skönt att avtalen är på plats. Flygtrafiken är viktig för att upprätthålla en god tillgänglighet till dessa orter och regioner”, säger Anna Fällbom chef Trafikavtal och transportnät, Trafikverket.

Upphandlingen omfattar fyra linjer med mellanlandningar och tre linjer med direkttrafik fördelat enligt följande:

Amapola Flyg 

  • Hemavan – Kramfors – Stockholm/Arlanda
  • Vilhelmina – Lycksele – Stockholm/Arlanda
  • Torsby – Hagfors – Stockholm/Arlanda

Jonair

  • Pajala – Luleå
  • Östersund – Umeå
  • Sveg – Stockholm/Arlanda

Regional Jet

  • Gällivare – Arvidsjaur – Stockholm/Arlanda

Trafikverket har som uppdrag att man ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Förutsättningar för den allmänna trafikplikten och upphandling av regelbunden flygtrafik regleras i EU:s lufttrafikförordning nr 1008/2008.

(Foto: Rosedale7175)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.