Flygbolags-VD: Vi väljer snart bort Boeing till förmån för Airbus

Oman Airs VD har tröttnat på Boeings problem med MAX-flygplanen som drabbat flygbolaget hårt. Därför har han nu sagt att man kommer att börja förhandla med Airbus under Paris Airshow istället för att vänta på Boeings lösningar.

Boeing fick en varning från Oman Airs VD Abdulaziz Al Raisi, innan Paris Airshow drog igång att han tänker starta förhandlingar med Airbus under veckan och välja bort Boeing efter de problem med MAX-flygplanen och flygförbuden på typen som uppstått om Boeing inte har av sig innan Al Raisi är på plats i Paris.

Oman Air har idag fem Boeing 737 MAX 8 på marken efter flygförbudet och det har enligt VD:n tvingat flygbolaget att dra ner på sina tillväxtplaner under året. Det har i sin tur påverkat bolagets intäkter och marknadsandelar negativt. För att täcka upp för MAX-flygplanen har Oman återupptagit flygtrafik med fyra avställda Embraer 170 samt tvingats till ett kostsamt wet-lease avtal för en Airbus A330 från Sri Lankan Airlines.

Oman Air har totalt 20 MAX-flygplan på order från Boeing, men den amerikanska flygplanstillverkaren kan alltså förlora de flygplanen till värsta konkurrenten Airbus om det vill sig illa för Boeing. Oman Air är inte det första flygbolaget som gått ut och hotat med att välja Airbus framöver efter de problem som Boeing haft och har med MAX-flygplanen.

Tidigare har även Garuda Indoneisa avbeställt 49 av 50 MAX-flygplan som en följd av de två olyckorna med flygplanstypen. Dock är 49 flygplan en liten del för Boeing då man sammanlagt har strax över 5 000 ordrar på MAX-flygplanen. Dock kan avbeställningar som den från Garuda Indonesia inleda en dominoeffekt där fler flygbolag väljer bort Boeing. En av Boeings högsta chefer, Kevin McAllister, inledde Paris Airshow med att säga att det inte blir en vanlig Paris-vecka för flygplanstillverkaren då man istället har fokus på hur man ska kunna föra MAX-flygplanen tillbaka i trafik med perfektion.

(Foto: Prateek Karandikar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.