Tredje Gripen E-flygplanet i luften

SAAB arbetar vidare med utprovningen av nya JAS 39 Gripen i E-version och nyligen har det tredje testflygplanet premiärflugit med framgång. 

Utvecklingen av JAS 39 E Gripen fortsätter och SAABs testpilot Jakob Högberg tog under förra veckan upp det tredje Gripen E-flygplanet, 39-10, i luften. Flygningen bekräftade att flygplanet betedde sig på samma sätt som de två tidigare Gripen E-flygplanen samtidigt som samtliga grundsystemet i flygplanet testades.  

“En första flygning är alltid en första flygning, men det var kanske inte en väldigt händelserik sådan då flygplanet flög precis som sina syskon, vilket såklart är utmärkt”, sa Jakob Högberg. 

Trots att flygplanet fungerade fint kommer det inte bli fullfart för 39-10 de kommande flygningarna. De närmsta två flygpassen kommer omfatta en redan klarerad envelope, vilket innebär att flygningen inte kommer att ske ut till alla ändlägen avseende höjd och fart. Det kommer istället att ske senare i testerna. 

Efter att de tre första flygpassen är genomförda kommer flygplanet att utvärderas för att se så allt fungerar enligt plan och därefter kommer SAAB att använda det tredje flygplanet för utprovning av taktiska system. 

(Foto: Det tredje JAS 39 Gripen E-planet lyfter från fältet i Linköping, SAAB) 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.