Airbus utökar räckvidden på A321 med XLR-flygplan

Under Paris Airshow har Airbus offentliggjort att man tänker tillverka ytterligare en variant av A321neo med ännu längre räckvidd än A321LR.

Vid Paris Airshows öppnande den 17 juni offentliggjorde Airbus att man, som det ryktas, planerar för en A321neo med ännu längre räckvidd än A321LR som bland annat SAS har beställt. Den nya flygplanstypen med namnet A321XLR, Extra Long Range, kommer att kunna levereras från och med år 2023.

Räckvidden på A321XLR kommer att vara 1 300 kilometer längre än A321LR vilket ger en räckvidd på totalt 8 700 kilometer vilket öppnar för ännu längre långlinjer med små passagerarunderlag.

För att uppnå den nya räckvidden har Airbus ökat den maximala startvikten till 101 ton, jämfört med 97 ton för A321LR, och kommer installera en ny permanent bakre center tank för att få plats med tillräckligt bränsle för de långa flygningarna. Airbus kommer dock att kunna behålla samma prestanda för A321XLR som A321neo trots den högre vikten då man modifierar landstället och designar om för en optimal klaffkonfiguartion.

Den första kunden att lägga en order på A321XLR är MEA Middle East Airlines och fler lär följa inom kort då intresset har tidigare varit stort från flygbolagen som bland annat kommer att kunna öppna nya linjer mellan exempelvis Europa och Indien samt Australien och Kina enligt Airbus med nya A321XLR.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.