(Foto: Pety21)

Trafikverket ska besluta om flygplatsersättningar för flygskatten

De norrländska flygplatserna har väntat på att få de ekonomiska ersättningar som regeringen lovat dem efter att flygskatten infördes. Ersättningen har dock lyst med sin frånvaro, men nu har regeringen beslutat att Trafikverket ska bestämma vilka flygplatser som ska ha rätt till ersättning. 

Regeringen har nyligen beslutat att ge Trafikverket i uppdrag att bereda, pröva och fatta beslut om utbetalning av stöd till icke statliga flygplatser i Norrland. Stödet betalas ut som en kompensation till flygplatserna om flygskatten, som infördes den 1 april år 2018, inneburit ökade driftsunderskott. 

För att en flygplats ska ha rätt till stöd krävs dock att de kan visa på att flygskatten inneburit ett ökat driftsunderskott. Vad som står klart sedan tidigare är i alla fall att de norrländska flygplatserna förlorat många passagerare sedan flygskatten infördes, men orsaken till det är troligtvis en kombination av flygskatten, flygskam och minskat flygande i takt med att konjunkturen börjat gå ned.  

Trafikverket ska nu arbeta fram en modell för fördelning av stödet och kommer vara den myndighet som ansvarar för beredning, prövning och eventuell utbetalning av stöd till ägarna av flygplatserna. Trafikverket ska också i vissa delar av uppdraget samarbeta med Transportstyrelsen.  

De flygplatser som kan komma ifråga för stödet är Pajala Airport, Gällivare-Lapland Airport, Hemavan Tärnaby Airport, Arvidsjaur flygplats, Lycksele flygplats, Vilhelmina-South Lapland Airport, Härjedalen Sveg Airport, Skellefteå Airport, Örnsköldsviks Airport, Höga Kusten Airport och Sundsvall Timrå Airport. 

(Foto: Pety21)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.