Nästa Airbus A320 kan komma att drivas med hybridmotorer

Airbus nästa generation av sin populära A320-familj och tillika ersättare för A320neo kan bli ett flygplan med hybridmotorer och skulle markera ett nytt steg i tillverkningen av flygplan. 

Airbus överväger nu att sin nästa generation A320-flygplan kommer att drivas av hybridmotorer istället för konventionella jetmotorer. Flygplanstillverkarens planer för ett motoralternativ med hybridegenskaper har funnits ett tag men det är först nu som det kommer uppgifter inom Airbus att man är villig att sätta de nya motorerna på sin enskilt populäraste flygplanstyp, A320, från år 2035. 

Enligt Bloomberg som rapporterar om Airbus planer, så kommer man först att arbeta med implementering av hybridmotorer på mindre flygplan, exempelvis A220 eller A319 för att så småningom hänga på hybridmotorer på A321-flygplan som kan ta så många som 240 passagerare. 

Att lansera en hybridmodell har dock flera hinder. Dels ska Airbus övertyga flygbolagen om tekniken samtidigt som den har mindre räckvidd och sämre prestanda än dagens A320neo, åtminstone till en början. Bloomberg skriver att hybridmotorer kommer innebära en extra flygtid på 30 minuter på en “typisk flygsträcka inom Europa”.  

Airbus och SAS tecknade i slutet av maj en avsiktsförklaring om att tillsammans utveckla och forska kring el- och hybridflygplan. Vad som gör Airbus satsningar på framtidens flygplan unikt är att man är först med tankar på hybridflygplan i de större klasserna. Dagens projekt som finns kring el- och hybridflygplan är annars för betydligt mindre flygplanstyper, exempelvis det svenska elflygplanet ES-19 som ska ha plats för 19 passagerare och för mindre allmänflyg. 

(Foto: Don-vip)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.