Avinor ska spara över 400 miljoner kronor – Gardermoen drabbas hårt

Efter att den norska flygplatsoperatören Avinor visat på en stor förlust under det första kvartalet i år ska man nu spara 438 miljoner kronor och det mesta ska sparas in på Gardermoen. 

Under 2018 redovisade den norska flygplatsoperatören Avinor, som driver 44 flygplatser i Norge, en vinst på 1,2 miljarder norska kronor, men 2019 har börjat tufft med en förlust på 52 miljoner kronor. För att få rätt på de ekonomiska resultaten ska det statliga bolaget nu spara över 400 miljoner norska kronor motsvarande 438 miljoner kronor. 

Efter att politiker och den norska riksrevisionen riktat skarp kritik mot Avinor då man inte levererat ett tillräckligt bra resultat, vinsten på 1,2 miljarder norska kronor förra året levde inte upp till de krav som staten satt på flygplatsbolaget ska det nu sparas.  

Dessutom har Stortingets kontrollkommitté granskat Avinors ekonomi de senaste tio åren och kommit fram till att kostnadsökningen inom bolaget varit tre gånger högre än normalt och att hälften av Avinors byggprojekt på flygplatserna har spräckt sina respektive budgetar. 

Avinor kritiseras även för att man lägger “mycket pengar” på saker som inte har med kärnverksamheten att göra. Sparpaketet på 438 miljoner kronor kommer nu som en följd av den ekonomiska granskningen och till det så byts VD:n på Gardermoen-flygplatsen ut då den tidigare chefen för drift och infrastruktur på Avinor, Stine R Westby i förra veckan valdes till ny VD på Norges största flygplats.  

Sparpaketet på 438 miljoner kronor ska vara genomfört år 2021 och de största besparingarna kommer att ske just på Gardermoen. Dessutom säger Avinors koncernchef Dag Falk-Petersen till Dagens Næringsliv att bolagets personalstyrka kommer att minskas i samband med sparpaketet. Dock tror han att det går att lösa genom naturliga avgångar av befintlig personal.  

(Foto: Avinor Oslo Gardermoen/Espen Solli)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.