Merkel köper Airbus A350 VIP

Den tyska staten har bestämt sig för att köpa tre Airbus A350-flygplan och är med det första landet som beställer Airbus A350 i VIP-konfiguartion.

Airbus har mottagit den första beställningen av A350 i business version. Det är den tyska staten som beställt tre A350-900 VIP kryddat med ett eget försvarssystem på varje flygplan. Enligt uppgifter ska Tyskland ha valt mellan Airbus A350 och A330neo men valet föll till slut på A350.

De tre specialutrustade flygplanen kommer att kosta den tyska staten 1,2 miljarder euro vilket gör det till en av de dryaste affärerna någonsin när statsflyg köps in av världens länder. Baskostnaden för tre vanliga Airbus A350-900 ligger på betydligt lägre 640 miljoner euro enligt Simple Flying. För Tysklands tillkommer extra kostnader bland annat genom försvarssystemet som kostar 229 miljoner euro per flygplan.

Det första VIP-flygplanet kommer att levereras till det tyska flygvapnet år 2020 och de övriga två år 2022. Den främsta uppgiften för de nya A350-flygplanen är att användas som VIP-transport åt tyska statsföreträdare, men de kommer också att användas för att transportera den tyska militären och vid behov genomföra medicinska evakutioner.

Idag använder Tyskland sig av två åldrande Airbus A340-flygplan för samma uppdrag och när A350-flygplanen tillförs det tyska flygvapnet kommer A340-flygplanen att fasas ut. A350-900 VIP kommer att ha en räckvidd på 20 500 kilometer, 11 000 nautiska mil, och kommer att kunna flyga i 22 timmar vilket innebär att Tysklands förbundskansler Angela Merkel kan flyga precis var hon vill utan att mellanlanda för att tanka från och med nästa år.

(Foto: Don-vip)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.