Ryanair med nytt dotterbolag – allt mer likt IAG

Ryanair går allt mer i IAGs fotspår kring hur flygverksamheten struktureras. Det irländska lågprisflygbolaget planerar nu att starta ett flygbolag på Malta vilket gör att Ryanairgruppen snart består av fem olika flygbolag. 

IAG, International Airlines Group, består av flera flygbolag tillika dotterbolag, exempelvis British Airways och Aer Lingus. Den strategin har Ryanair tidigare sagt att man vill efterlikna och nu syns effekterna av det då antal dotterbolag inom Ryanair ökar, nu senast med ett nytt flygbolag baserat på Malta.  

Det nya flygbolaget på Malta med namnet Malta Air kommer att ta över samtliga linjer som det irländska lågprisflygbolaget har till och från ön som idag är en bas för Ryanair. Dessutom kommer Ryanair att överföra de fem Boeing 737-800 som är baserade på Valetta-flygplatsen till Malta Air och samtidigt utöka antalet flygplan på Malta till tio. 

Malta Air är ett samarbete mellan Ryanair och den maltesiska staten där Malta har fått “gyllene aktier” vilket innebär vetorätt vid många beslut, däribland när och hur flygbolaget ska säljas. I dagsläget har Ryanair också samarbete med Air Malta där Air Malta-biljetter säljs via Ryanairs hemsida.  

Förutom det nyskapade Malta Air som nu befinner sig i sin linda har Ryanair idag dotterbolagen Lauda, Ryanair Sun samt Ryanair UK. Lauda är det enda flygbolag som Ryanair köpt vilket man gjorde genom resterna av Air Berlin-bolaget Niki. Ryanair Sun å andra sidan är ett polskt Ryanairstartat flygbolag med fokus på både charter och kommersiella flygningar. Ryanair UK är ett brittiskt flygbolag som irländarna skapat för att kunna fortsätta flyga inom Storbritannien vid en hård Brexit. 

(Foto: Adrian Pingstone)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.