American Airlines vägrade hjälpa strandat Air Italy-flyg

Politik på hög nivå hos American Airlines gjorde att en Air Italy-flygning från San Francisco blev 35 timmar försenad trots att det amerikanska flygbolaget hade den reservdel som krävdes för att få flygplanet luftvärdigt. 

I början av juni skulle en Airbus A330 från Air Italy flyga från San Francisco till Milano. Dock fick flygplanet tekniska problem på San Francisco-flygplatsen vilket innebar att man behövde en reservdel för att kunna flyga. När Air Italy frågade runt bland flygbolagen med bas i San Francisco så fick de napp hos American Airlines som sa att de hade den nödvändiga reservdelen. 

Det visade sig dock att det amerikanska flygbolaget vägrade låta Air Italy köpa reservdelen, vilket Air Italys VD, Rossen Dimitrov, beskriver som ledsamt och tråkigt. Inom flygbranschen finns det nämligen en oskriven regel som säger att flygbolagen hjälper varandra när det behövs och man har möjlighet. Uppenbarligen kunde American hjälpa Air Italy, men valde att inte göra så, och det bottnar troligen i en mycket större politisk konflikt mellan de stora amerikanska flygbolagen och Qatar Airways. 

Detta då American Airlines, Delta Air Lines samt United Airlines inte tycker att Qatar Airways ska ha rätt att trafikera fifth freedom-linjer till USA. Fifth Freedom-linjer innebär att ett flygbolag har rätt att flyga sträckor från sitt hemland till ett andra land och därefter fortsätta till ett tredje land där samtliga sträckor är bokningsbara var för sig. Anledningen till att de amerikanska flygbolagen inte anser att Qatar Airways har rätt till fifth freedom-linjer grundar sig i att Qatar Airways får statligt stöd vilket i sin tur ger en orättvis och skev konkurrens.  

Air Italy kommer in i bilden då Qatar Airways äger 49 procent av det italienska flygbolaget och flygbolaget används uppenbart som en bricka i spelet mellan Qatar Airways och de amerikanska storbolagen. Air Italy är än så länge ett litet flygbolag med 13 flygplan, varav fem som har långdistansräckvidd, men Qatar Airways har planer på att expandera det italienska flygbolaget framöver.   

Vid incidenten i början av juni där American inte ville hjälpa Air Italy trots den oskrivna regeln inom flygbranschen så säger man i ett uttalande att den berörda reservdelen var planerad att användas vid schemalagt underhåll på bolagets egna flygplan och då kunde den alltså inte lämnas ut. Ytterligare en officiell anledning till att American inte hjälpte Air Italy är att det italienska flygbolaget inte är godkänt av American Airlines för samarbete rörande underhåll samt reservdelar uppger Simple Flying. 

(Foto: Simone Previdi)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.