Utrikestrafiken går allt bättre för Swedavia – men fortsatt nedgång totalt

När Swedavia summerat passagerarstatistken för maj visar den på en fortsatt nedgång av inrikesflyget, men samtidigt så ökar utrikestrafiken på flera flygplatser. Mest ökar Malmö Airport som varit en av de som tappat mest på inrikestrafiken. 

Totalt sett fortsätter antalet passagerare att minska på Swedavias tio flygplatser i landet jämfört med 2018. I maj minskade inrikesresandet med 11 procent till 1 156 000 resenärer medan utrikestrafiken minskade med 2 procent vilket motsvarar att 2 480 000 resenärer använde Swedavias flygplatser i maj.  

Stockholm Arlanda hade sammanlagt 2 284 000 resenärer under maj, vilket är en minskning med 6 procent jämfört med samma månad föregående år. Antalet utrikesresenärer uppgick till 1 844 000, vilket är en minskning med 4 procent, medan antalet inrikesresenärer uppgick till 440 000, en minskning med hela 12 procent. 

Noterbart för maj är att Malmö Airport för första gången på väldigt länge inte tappat passagerare under en månad jämfört med året innan. Den skånska flygplatsen har förlorat många inrikespassagerare under det senaste året, men i maj ökade utrikestrafiken med 14 procent vilket innebar att passagerarantalet i princip blev samma som maj år 2018. På Brommas flygplats uppgick flygresandet sammantaget till 240 000 resenärer under maj, vilket är en minskning med 3 procent jämfört med maj i fjol. Utrikesresandet ökade däremot med totalt 30 procent. 

I maj minskade Kiruna mest, -16 procent följt av Åre Östersund -15 procent, Ronneby –13 procent och Umeå -9 procent. Visby som tidigare haft en förhållandevis bra utveckling under året ställer sig nu till övriga flygplatser och visar på en nedgång med 8 procent. 

Samtliga tio flygplatser visade på samma eller färre antal resenärer i maj 2019 jämfört med samma period föregående år. Troliga orsaker är flygskam, flygskatt och SAS-strejken i kombination med en naturlig nedgång som förväntats i takt med att den globala ekonomin stannar upp.  

(Foto: Jens Christian Bladh)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.