Hotar ny polsk storflygplats SAS?

Polens beslut att bygga en helt ny storflygplats utanför landets huvudstad kan komma att utgöra ett allvarligt hot för SAS och bolagets hubb på Kastrup i framtiden då det är tydligt att LOTs hubbstrategi ska stärkas med den nya flygplatsen.

Det är danska check-in.dk som skriver om Polens nya storflygplats och tar upp ämnet att den nya flygplatsen utanför Warszawa kan komma att bli en stor konkurrent och hot mot SAS och då främst bolagets hubb på Kastrup. Den nya flygplatsen ska till en början ha kapacitet att ta emot 45 miljoner passagerare per år vilket skapar utrymme för tillväxt hos LOT och deras hubb i Warszawa, men också lågprisflygbolagen Ryanair och Wizzair ska kunna växa.

Bakgrunden till att den polska regeringen bestämt sig för att bygga en ny storflygplats är att den nuvarande primära flygplatsen i Warszawa, Chopin, är på väg att nå sin maximala kapacitet samtidigt som Polen gynnas av en god ekonomisk tillväxt. Dessutom har och kommer LOT att ha stora fördelar jämfört med SAS hubbverksamhet på Kastrup med lägre personalkostnader och en stor hemmamarknad.

Om den nya flygplatsen och då LOT kommer att vara ett hot för SAS hubb på Kastrup får vi dock svar på först år 2027 då flygplatsen planeras att öppna. Byggstarten är i nuläget bestämd till år 2021 för flygplatsen som ska ha två parallella start- och landningsbanor. På sikt ska man kunna bygga ut och öka kapaciteten till 100 miljoner passagerare årligen enligt check-in.dk.

(Foto: Brandmeister)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.