SAS och Flybe stoppar samarbete

Flybe har bestämt sig för att avsluta samarbetet med SAS där Flybe flyger fem ATR-flygplan i SAS färger från Arlanda. SAS har redan gjort klart med en ersättare, som blir Regional Jet som redan idag flyger ATR för SAS från Köpenhamn. 

Efter att Flybe såldes till ett konsortium lett av Virgin Atlantic tidigare i år har det brittiska regionala flygbolaget nu valt att säga upp sitt avtal med SAS om att flyga med fem ATR 72-600 från Stockholm Arlanda för det skandinaviska flygbolaget. En bidragande faktor är osäkerheterna kring Brexit som enligt SAS innebär att man inte kan fortsätta samarbetet bolagen emellan. 

Som ersättare till Flybe väljer SAS att utöka sitt samarbete med estniska Regional Jet som redan idag flyger med fyra ATR-flygplan på SAS linjenät från Köpenhamn. När Flybe lämnar med sina fem ATR 72-600 kommer Regional Jet in med fyra nya med bas på Arlanda. Det estniska flygbolaget flyger även med två Bombardier CRJ 900 på SAS linjenät men då främst som reservflygplan när SAS saknar kapacitet. 

Det är i nuläget oklart om Regional Jet kommer att ta över fyra ATR:er från Flybe eller om det brittiska flygbolaget avser att använda dem på sitt egna linjenät i Storbritannien. De destinationer i Sverige som berörs av att SAS byter ATR-operatör är förutom Arlanda också Örnsköldsvik, Visby och Kalmar där SAS idag har regelbunden ATR-trafik med Flybe.  

(Foto: G B_NZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.