Mitsubishi på väg att ta över Bombardiers CRJ

Bombardier fortsätter att skeppa ut sin verksamhet och enligt Flight Global befinner man sig just nu i förhandlingar med Mitsubishi gällande en försäljning av CRJ-programmet till det japanska multiföretaget. 

Tidigare har Bombardier sålt sitt CSeries-flygplan till Airbus och då blev flygplanet Airbus A220 istället. Nu är nästa försäljning på gång uppger Flight Global och nu är det Bombardiers CRJ-program som ska säljas så att Bombardier fullt ut kan fokusera på tillverkning av business jets. 

Köparen till CRJ-programmet som innehåller flygplanen, CRJ-100/200, CRJ-700, CRJ-900, CRJ-1000 samt en nyutvecklad CRJ-700 variant, CRJ-550, är Mitsubishi. Det japanska multiföretaget har idag ett eget flygplan under utveckling, MRJ som konkurrerar med de större versionerna av CRJ-flygplan.  

Med ett eventuellt köp kan Mitsubishi få mer kunskap och support till sitt nuvarande MRJ-program, något som man sedan tidigare har fått från Boeing. Men då Boeing valt att köpa brasilianska Embraer som bygger flygplan i samma segment som Mitsubishi är det uppenbart att intresset för MRJ:n har svalnat hos den amerikanske flygplanstillverkaren.  

Om det blir ett köp av CRJ-programmet kommer detta att presenteras under Paris Air Show som går av stapeln den 14-20 juni. Det är oklart om Bombardiers CRJ-flygplan kommer att byta namn om flygplanstyperna blir Mitsubishiägda. 

(Foto: Marvin Mutz)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.