Allt mer biobränsle på de svenska flygplatserna

Mellan den 5 juni och ett antal dagar framåt och kommer bioflygbränsle tankas på flera av Swedavias flygplatser, däribland Stockholm Arlanda Airport. Flygplatserna är därmed några få i världen att tanka bränslet, som kraftigt minskar utsläppen av fossil koldioxid. Satsningen är den del av Swedavias strategi för att verka för flygbranschens klimatomställning och ett fossilfritt flyg 2045. 

Swedavia arbetar sedan flera år tillbaka för att främja en storskalig användning av bioflygbränsle, som minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 80 procent jämfört med traditionellt flygbränsle. Sedan tre år tillbaka köper Swedavia årligen bioflygbränsle för den mängd som förbrukas för bolagets tjänsteflygresor, motsvarande cirka 450 ton. 

“Att kunna flyga miljömässigt hållbart är en förutsättning för att flyget som transportslag även i framtiden ska kunna knyta ihop Sverige och Sverige med världen. Bioflygbränsle är ett av verktygen som kommer att ta oss dit”, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia. 

Årets leverans av bioflygbränsle som är på 450 ton, motsvarande 1 500 flygresor tur och retur Stockholm-New York, är framställt av använd frityrolja av den finska producenten Neste. Bränslet blandas in med traditionellt flygbränsle och tankas förutom på Arlanda, även i Malmö, Umeå, och på Åre Östersund Airport. Senare i juni får även Göteborg Landvetter en leverans, men den största delen av årets leverans tilldelas Stockholm Arlanda Airport. 

Det levererade bioflygbränslet är tillverkat av använd frityrolja och har producerats av Neste i Finland. Därefter har det raffinerats i Belgien och skeppats med båt till Gävle där bränslet blandas och testas. Från Gävle har leveransen till Stockholm Arlanda transporterats med tåg och till övriga flygplatser med tankbil. 

Att flyga på ett hållbart sätt är möjligt redan idag tack vare bioflygbränslet. Men mängderna som produceras är alldeles för små och bränslet för dyrt. Därför behövs satsningar på storskalig biobränsleproduktion och väl fungerande styrmedel som kan driva på den nödvändiga omställningen till ett fossilfritt flyg, säger Jonas Abrahamsson. 

Satsningen på bioflygbränsle är en del av Swedavias strategi med syftet att fem procent av allt flygbränsle som tankas vid svenska flygplatser ska vara fossilfritt år 2025. Swedavia arbetar också aktivt med att minska de fossila utsläppen från den egna verksamheten och under nästa år ska den ha noll fossila utsläpp. 

(Foto: Brendan Austin) 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.