Wizz Air allt starkare medan konkurrenterna tappar

Medan lågpriskonkurrenterna Ryanair och easyJet presenter sämre ekonomiska resultat än väntat levererar Wizz Air ett starkt helårsresultat med en stigande vinst. Wizz Airs fokus på östra Europa ligger troligen bakom det starka resultatet. 

Brexit och en ekonomisk osäkerhet i Europa bromsar både Ryanair och easyJets framfart och bolagen lämnar sämre ekonomiska resultat än väntat. Deras konkurrent Wizz Air visade däremot på ett bättre resultat än tidigare för räkenskapsåret som nyligen redovisades med en vinst som ökade med 4,5 procent jämfört med föregående år. 

Detta går emot bland annat Ryanair som trots allt redovisade en vinst på imponerande 948 miljoner euro, vilket i deras mått mätt, är ett dåligt resultat då vinsten minskade med 41 procent. Wizz Airs vinst på 300 miljoner euro som var en ökning visar på att flygbolaget inte drabbas av osäkerheten kring Brexit i samma utsträckning som Ryanair och easyJet som båda har betydligt mer verksamhet i Storbritannien än Wizz. 

 Det ungerska lågprisflygbolaget har istället sitt huvudfokus på centrala och östra Europa vilket gör att man förutom att slippa Brexitosäkerheten också till stor del inte behöver konkurrera med Ryanair och easyJet som båda har mer fokus på populära destinationer som exempelvis Paris och Barcelona. Wizz Air har istället lagt sitt fokus på att transportera människor från centrala och östra Europa till de västra delarna vilket är en helt annan marknad. 

Även framöver ser det ljust ut för Wizz Air. Bolagets VD Jozsef Váradi håller en positiv inställning till det nu pågående räkenskapsåret och han spår att de ökade bränslepriserna kommer innebära en ökad marknadsandel för Wizz Air då svagare operatörer tvingas lämna marknaden. 

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.