SAS i topp när Airhelp rankar flygbolag

Det skandinaviska flygbolaget SAS har utsetts till en av världens fem bästa i en ranking som gjorts av flygersättningsbolaget Airhelp. Den norska konkurrenten Norwegian placerar sig i bottenskiktet av samma lista, precis före lågprisflygbolaget Ryanair.

För åttonde året rankar Airhelp världens bästa flygbolag utifrån tre kriterier: punktlighet, service samt kravhantering för försenade och inställda flyg. Listan Airhelp Score toppas av Qatar Airways som får ett snittbetyg på drygt 8,2 på en tiogradig skala. Nummer två på listan är American Airlines (8,1) och på tredje plats skuggar Aeromexico (8,1).

På fjärde plats återfinns det skandinaviska flygbolaget SAS med ett snittbetyg på närmare 8,1. I kategorin kravhantering är SAS nummer ett i världen. Den senaste tiden har SAS annars mest varit omskrivet för en omfattande pilotstrejk som bröt ut den 26 april i år. Airhelp Score utgår emellertid från data som sträcker sig mellan 1 januari till 31 december 2018.

”När vi tittar på fjolåret så är det inget flygbolag som har fått ett högre betyg i kategorin kravhantering än just SAS. Vi får hoppas att de hanterar ersättningskraven från alla resenärer som drabbats av den senaste strejken på ett lika bra sätt. Annars lär det bli väldigt svårt för SAS att behålla sin topplacering nästa år”, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson.

Bland övriga nordiska flygbolag återfinns Icelandair på plats 34 och Finnair på plats 52 med ett snittbetyg på 7,1 respektive 6,6. Den stora SAS-konkurrenten Norwegian hamnar än längre ned på listan över världens bästa flygbolag. Det norska flygbolaget återfinns först på plats 67 av totalt 72 med ett snittbetyg på knappt 6,7. Det är framförallt Norwegians hantering av ersättningskrav för försenade och inställda flygningar som drar ner betyget. Strax efter Norwegian placerar sig lågprisflygbolaget Ryanair med ett snittbetyg på knappt 6,6.  

Det mest punktliga flygbolaget är Garuda Indonesia som får betyget 9,1 i denna kategori. Näst mest punktligt är grekiska Olympic Air med betyget 9,0 följt av brasilianska Azul Airlines (8,4). I den här kategorin är Finnair bäst bland de nordiska flygbolagen på plats nummer 21. SAS återfinns på plats 29, Norwegian på nummer 41 och Icelandair på plats nummer 62.

(Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.