Kina tar i med hårdhandskarna för att minska outnyttjad kapacitet

Flygbolag som inte utnyttjar sina tilldelade start- och landningstillstånd på de kinesiska flygplatserna har blivit ett växande problem och för att komma till bukt med det ska den kinesiska flygmyndigheten nu straffa flygbolagen som inte använder sina slottar.

Den kinesiska civila flygmyndigheten, CAAC, ser ett allt större problem med att flygbolag på kinesiska flygplatser inte utnyttjar de start- och landningstillstånd som de blir tilldelade. Samtidigt är Kina i behov av all kapacitet man kan få och därför kommer Kina nu att börja övervaka flygbolagens verksamheter för att se att de verkligen genomför de flygningar som är tidtabellslagda.

Enligt Yu Biao på CAAC har det gått så långt att flygbolag till och med fejkar sina tidtabeller för att komma över så många slottar som möjligt för att slå ut sina konkurrenter. Detta resulterar i att flygbolagen inte har tillräckligt med kapacitet för att använda alla sina slottar medan flygbolag som har kapacitet står utan start- och landningstillstånd.

För att komma till rätta med problemen med outnyttjade slottar kommer Kina från och med juli att inspektera så att varje enskild flygning på mindre rutter verkligen genomförs medan man på större linjer kommer att hålla ett vakande öka på antal frekvenser och plötsliga tidtabellsändringar.

Flygbolag som blir misstänkta för att inte utnyttja sina slottar kommer att få poäng i ett system som sedan bestämmer de åtgärder som kommer att göras mot flygbolaget. Ett exempel på om ett flygbolag inte utnyttjar sin tillgängliga kapacitet är att de kommer förbjudas starta internationella flyglinjer till och från Kina under ett år.

(Foto: Julian Herzog)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.