SAS säljer sitt innehav i Air Greenland

SAS har nu sålt sitt resterande innehav i Air Greenland. Affären innebär att köparen, den grönländska regeringen, betalar 277 miljoner danska kronor för 37,5 procent i flygbolaget.

Efter att SAS nu sålt sitt innehav i Air Greenland på 37,5 procent efter flera år av diskussioner har Grönland 75 procent av ägandeskapet i flygbolaget medan de resterande 25 procenten hör till den danska staten. För SAS del innebär affären ett välbehövligt tillskott i kassan då priset på 277 miljoner danska kronor var något över det bokförda värdet på Air Greenland.

SAS lade grunden till Air Greenland år 1960 då man startade Grønlandsfly, men lämnar alltså SAS Grönland, troligtvis för gott. Genom åren har även SAS själva flugit till och från Grönland, men under de senate åren är det Air Greenland som varit själva på flygtrafiken till Grönland från Norden.

Air Greenland flyger idag med sju Bombardier Dash 8-200 samt en King Air 200 på inrikestrafiken på Grönland samt på enstaka utrikeslinjer till Island samt Kanada. För flygtrafiken till Köpenhamn från Kangerlussuaq har det grönländska bolaget en Airbus A330-200. Dessutom har en flotta på 19 helikoptrar som används på Grönland.

Den grönländska regeringen har sedan september förra året haft planer på att ta över hela ägandet av Air Greenland och har satt en budget på detta till max 461 miljoner danska kronor. Det är alltså bara en tidsfråga innan även den danska staten säljer sina andel på 25 procent i Air Greenland.

I samband med SAS försäljning av Air Greenland tackar det skandinaviska flygbolaget Air Greenland och övriga aktieägare, för ett gott samarbete genom åren och önskar flygbolaget lycka till i framtiden.

(Foto: Christopher Ziemnowicz)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.