Flygskatt på gång i Nederländerna

Om inte EU kommit överens om en gemensam flygskatt år 2021 kommer den nederländska regeringen att införa en flygskatt för varje avresande passagerare från Nederländerna, men KLMs hubb slipper undan.

Ett större politiskt krav runt om i Europa på att sätta åt flyget och dess klimatpåverkan finns just nu i Europa och den nederländska regeringen är med på tåget och vill införa en flygskatt på varje avresande passagerare från den 1 januari år 2021 så vida det då inte finns en gemensam EU-flygskatt på plats.

En eventuell nederländsk flygskatt skulle landa på 7 euro per passagerare vilket kan komma att slå hårt mot KLM och Amsterdam Schiphols flygplats som båda är viktiga för Nederländerna. Vad som dock är noterbart i förslaget är att transferpassagerare inte kommer att beskattas vilket kan lämna KLMs stora hubb i stort sett oberörd av skatten.

I förslaget om flygskatt i Nederländerna kommer även flygfrakten att beskattas med 3.85 euro per ton frakt för de flygplan med högst ljudnivå medan modernare och tystare fraktflygplan kommer att beskattas med 1.925 euro per ton frakt.

Nederländerna har tidigare haft en flygskatt som dock togs bort efter att det visade sig att flygandet i sig inte minskade då flygtrafiken och arbetstillfällen endast flyttade till de närbelägna flygplatserna i Tyskland och Belgien. Det återstår att se hur det blir denna gången.

(Foto: qwesy qwesy)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.