För kort startsträcka i Varberg – pilot krävs på närmare 3 miljoner kronor

För närmare fyra år sedan slog ett mindre Piper-flygplan i marken kort efter start från Varbergs flygfält med sex personer ombord. Piloten i fråga kommer nu att tvingas betala 2,7 miljoner kronor dels till sitt försäkringsbolag, men också för rättegångskostnader, då han var vårdslös och bröt mot ett flertal regler i samband med olyckan.

Den 25 juli år 2015 lyfte en Piper PA32 från Varbergs flygfälts bana 30 mot den danska ön Anholt med en pilot samt fem passagerare ombord. Kort efter start tappade dock flygplanet lyftkraft på mycket låg höjd och slog i marken och kanade cirka 60 meter innan det svängde runt och stannade på ett fält ca 500 meter väster om banan. I samband med detta började även flygplanet att brinna och det blev totalförstört. Flera personer fick även lindriga skador i samband med olyckan.

Efter olyckan betalade pilotens försäkringsbolag ut försäkringsersättning för skadorna på flygplanet och på nedslagsplatsen. Dock har försäkringsbolaget sedan gjort en kovändning då det visat sig att piloten inte hade tillstånd att flyga passagerare. Det har inneburit att försäkringsbolaget nu anser att piloten medvetet och i vinstsyfte utsatt sig själv, flygplanet, sina betalande passagerare och andra för otillåtna risker och därför var skadeståndsskyldig enligt Dagens Juridik.

Varbergs tingsrätt ansåg också att piloten var skadeståndsskyldig, men inte på grund av att han flugit passagerare utan tillstånd. Däremot på grund av att flygplanets startsträcka kan ha varit fel då det saknats underlag och en prestandaberäkning för den aktuella flygningen.

Det har nu inneburit att piloten dömts att betala 1,1 miljoner kronor i skadestånd till sitt försäkringsbolag och samt att betala rättegångskostnaderna på 1,6 miljoner kronor. Det blev alltså en mycket dyrköpt flygning för piloten i fråga som förhoppningsvis lärt sig en läxa tills nästa flygning.

(Foto: Joe Ruscoe)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.