Miljardförlust för SAS i kvartal 2

En förlust på förhand blev en större förlust för SAS på grund av strejken bland bolagets piloter efter att flygbolaget presenterat resultat för det andra kvartalet med en förlust på 1,2 miljarder kronor.

Pilotstrejken för SAS i slutet av bolagets andra kvartal, februari-april, i räkenskapsåret lämnade djupa spår. Bolaget räknar med att den kostat 650 miljoner kronor, varav 430 miljoner kronor i de sista fem dagarna för det andra kvartalet. Det har inneburit att SAS gjorde en förlust på 1,2 miljarder kronor under det andra kvartalet vilket är 728 miljoner kronor mer än samma period föregående räkenskapsår.

Förutom pilotstrejken har även de stigande priserna på flygbränsle tillsammans med tuff konkurrens och en allt svagare svensk krona bidragit till det dåliga resultatet. SAS VD Rickard Gustafson noterar också i en kommentar att det är en fortsatt minskad efterfrågan på inrikesresor i Skandinavien och då främst i Sverige.

Gustafson skriver också att undantaget strejken, ett högre bränslepris och en fortsatt försvagning av den svenska kronan så hade bolagets resultatet varit likvärdigt kvartal två under räkenskapsåret 2018 som var ett av de starkaste andra kvartalen i SAS moderna historia.

Det finns dock ett par ljusglimtar för SAS under det andra kvartalet med högre intäkter per passagerare samt en ökning av bolagets sidointäkter. Dessutom tappar man inte några marknadsandelar till övriga flygbolag i en tid som präglas av ökad konkurrens och en lägre efterfrågan på det svenska inrikesflyget.

Rickard Gustafson skriver också att SAS måste öka förändringstakten för att anpassa bolaget till de rådande marknadsförhållandena och säkra framtida lönsamhet efter det dåliga resultatet. Men med ett nytt stabilt pilotavtal på tre på plats hoppas SAS undvika fler strejker på ett tag och det ser ut som att bolaget har tillräckligt med utmaningar ändå.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.