United på väg in i Sydamerika

Ett av Sydamerikas största internationella flygbolag kan komma att byta ägare då United Airlines nu tittar på att öka sin närvaro i världsdelen. Det rör sig om Avianca som redan idag har flera naturliga kopplingar till United.

Colombias största flygbolag, och ett av Sydamerikas största, Avianca, har problem med att betala tillbaka lån till United Airlines och detta kan innebära att det amerikanska flygbolaget blir majoritetsägare i bolaget. Om affären blir av skulle det i så fall innebära slutet för ett självständigt colombianskt flaggflygbolag, men samtidigt markera starten på en betydligt kraftigare närvaro av United Airlines i Sydamerika.

Avianca är idag dominerande i Colombia och har drygt hälften av inrikesmarknaden och hela 67 procent av den sydamerikanska internationella flygmarknaden. Dessutom noterar Simply Flying att man trots ekonomiska problem har en förhållandevis hög kabinfaktor på 81 procent på bolagets flygningar. Flygplansflottan hos Avianca består idag av drygt 100 flygplan med allt från Airbus A318 till Boeing 787 Dreamliner.

Förutom att flyga till och från Colombia har Avianca nio dotterbolag i Sydamerika med baser i nio olika länder. Dessa nio förbinder sig tillsammans med moderbolaget Avianca till Star Alliance vilket gör det naturligt att United Airlines kan komma att ta över det sydamerikanska flygbolaget då de tillsammans med bland annat SAS är en av grundarna till alliansen. Om United tar över Avianca hamnar man också i en bra position för konkurrens med oneworld-bolaget LATAM i Sydamerika vilket kan innebära en intressant utveckling i världsdelen framöver.

(Foto: Adrian Pingstone)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.