KLM och SAS-bekant startar nytt flygbolag

KLM och SAS underleverantör CityJet startar tillsammans ett nytt europeiskt flygbolag med bas i Belgien som delvis en ersättare till konkursade VLM Airlines.

Det är ett något udda samarbete som kommit till efter att KLM och SAS underleverantör, irländska CityJet, bestämt sig för att starta ett gemensamt flygbolag. KLM kommer att kontrollera 33,3 procent av bolaget medan CityJet tar hand om de övriga procenten och blir majoritetsägare.

Det nya flygbolaget som har namnet Air Antwerp kommer att baseras just i belgiska Antwerpen och flyga därifrån till London City och två andra destinationer. Antwerpen förlorade stora delar av sina flygningar till London då VLM Airlines gick i konkurs i augusti 2018. Flybe gick dock snabbt in på linjen, men flyger med betydligt färre avgångar än VLM gjorde vilket Air Antwerp vill råda bot på.

Enligt check-in.dk är det dock motstridiga uppgifter om vad Air Antwerp ska flyga då en talesperson för flygbolaget sagt att man ska ägna sig åt wet-lease och charterflygningar på uppdrag av andra flygbolag.

Air Antwerp kommer till en början att använda sig av Fokker 50-flygplan på sina flygningar, men det kommer att dröja innan flygbolaget kommer upp i luften då man nyligen skickat in en ansökan om ett Air Operator Certificate hos de belgiska myndigheterna.

Gällande flygplansflottan på längre sikt har flygbolaget sagt att man tittar på flygplan som har 50 till 80 stolar, vilket skulle kunna innebär att Air Antwerp tar in CRJ-flygplan precis som moderbolaget CityJet som idag har ett 20-tal CRJ 900 i sin flotta.

(Foto: Flo Weiss)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.