Flyget kan minska sina utsläpp drastiskt redan idag – men politikerna stoppar det

De svenska kandidaterna till EU-parlamentet diskuterar gärna klimat och somliga av dem har äntligen insett att det är de stora utsläppskällorna som man måste komma åt. Trots detta ägnar debattörer och kandidaterna stor tid åt att kabla ut dynga över flyget som står för en mycket liten del av utsläppen, närmare bestämt 3,5 procent av världens klimatpåverkan. Flyget kan minska sina utsläpp med närmare hälften, redan idag med dagens teknik, om bara politikerna hade fokuserat på rätt saker. Men det gör man inte, vilket riskerar att vår jord inte går att rädda.

Miljöpartiet menar att flygets utsläpp måste minska drastiskt och detta ska genom att man ska sluta flyga och snällt sätta sig på tåget istället. Att flyget måste minska sina utsläpp är sant och rimligt och det går att göra så redan idag om bara politikerna hade förstått detta. Men det gör man inte. Istället tillåts flygmotståndare och politiker som lever i någon låtsasvärld som aldrig skådats tidigare att besluta och uttrycka åsikter om flyget som inte överhuvudtaget är rimliga och sanna.

Det är tragiskt att se hur flygskammen har utvecklats i Sverige under det senaste året tack vare att media och flygmotståndare tydligt bestämt sig för att ägna sig åt symbolpolitik för att dämpa sin egen klimatångest. Det är otroligt bra jobbat av dem då man jobbat stenhårt med 3,5 procent av världens klimatpåverkan de senaste året istället för att fokusera på de verkligt stora utsläppskällorna vilket är ett måste.

Flyget skulle också kunna minska sina utsläpp drastiskt med dagens teknik idag. Men det går inte då politiker och beslutsfattare blundar för detta och tyvärr inte inser vad som går att göra. I mitten av maj genomförde det svenska flygbolaget BRA ”The Perfect Flight”, en inrikesflygning i Sverige som flögs med 50 procent biobränsle i tankarna. Detta minskade utsläppen från flygningen med 46 procent jämfört med om flygningen hade flugits med 100 procent traditionellt flygbränsle. Här finns ett tydligt resultat baserat på en faktisk flygning och inte uträkningar och teorier. Problemet är bara att det idag tillverkas på tok för lite biobränsle vilket gör att priset på bränslet är betydligt högre än vanligt flygbränsle.

Hade politikerna insett fakta och faktiskt beslutat om att underlätta för en snabb ökning av biobränsle-tillverkning hade flygets utsläpp kunnat minskas drastiskt. Men istället väljer man att smutskasta flyget på gamla meriter som inte gäller längre. Bland annat genom att i Sverige införa en flygskatt på varje passagerare och detta vill man nu sprida vidare i EU.

Vad trångsynta och okunniga politiker inte inser är att det är utsläppen som måste minska och inte flygandet. Globalt kommer flyget inte att minska, och istället för att straffa varje människa som väljer att flyga ska utsläppen straffas. De flygplanstyper och flygbolag som släpper ut mest ska också betala mest för detta. Det kommer att uppmuntra flygbolagen till att köpa in nya mer bränslesnåla flygplanstyper som minskar utsläppen ytterligare istället för att ha en flygskatt där varje passagerare straffas. Dagens flygskatt och flygskam innebär att resenärerna minskar och flygbolagens ekonomi försämras och man väljer att flyga vidare med flygplan som släpper ut mer än de senaste flygplanstyperna som utvecklas, exempelvis Airbus A320neo.

Det är skrämmande, tragiskt och skandal att se hur svenska EU-parlamentariker och politiker inte inser vad som är viktigt och vad som måste prioriteras för att rädda vår jord. Det är meningslöst att fokusera på flygets 3,5 procent av världens klimatpåverkan när det finns fler utsläppskällor som släpper ut mycket mer och där insatser gör att vår klimatpåverkan minskar snabbare än att jobba stenhårt för att minska flygets påverkan för att rädda sitt eget samvete.

Dessutom, flyget kan minska sina utsläpp drastiskt med biobränsle med dagens teknik, men här behöver flygbranschen hjälp. Hjälp med att öka efterfrågan, öka tillverkningstakten och sänka priset på biobränsle. Det görs kanske bäst genom en flygskatt i EU där det är utsläppen som beskattas och inte resenärerna. För det är utsläppen som måste minska nu inte flygandet. Det är synd att ledande politiker i Sverige inte inser detta.

Simon Ericson

flyg24nyheter

Källförteckning

https://flyg24nyheter.com/2019/05/20/rapport-the-perfect-flight-sverige-i-pole-position-infor-framtiden/

https://www.lfv.se/en/qa-environment

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.