SAS och Airbus ska utveckla el-flygplan

SAS och Airbus vill båda vara med och utveckla ett flygplan som ska drivas med elektricitet. Därför går de båda nu in i ett gemensamt samarbete gällande forskning kring ett nytt el-flygplan för storskalig produktion.

SAS och Airbus har tecknat en avsiktsförklaring om forskning kring att utveckla flygplan som drivs av elektricitet. Detta är första gången som ett flygbolag startar ett projekt tillsammans med en flygplanstillverkare för att införa elflyg för storskaligt, kommersiellt bruk.

– Vi är stolta över vårt ambitiösa hållbarhetsarbete och gläds nu åt att Airbus valt SAS som samarbetspartner för detta framtidsprojekt. Om det här blir verklighet kommer det att revolutionera flygets utsläpp, säger Rickard Gustafson, vd, SAS.

Samarbetet är ett gemensamt forskningsprojekt där SAS och Airbus tillsammans bygger kunskap kring operationella och infrastrukturella möjligheter och utmaningar kopplade till storskalig introduktion av hybrid- och elflygplan i kommersiell trafik. I projektet ingår även att involvera aktörer inom elförsörjning med förnybar energi, för att säkerställa nollutsläpp när det gäller växthusgaser.

SAS har under årtionden arbetat för att minska utsläppen och på andra sätt verkat för ett mer hållbart flygande. SAS har som mål att minska utsläppen till år 2030 med 25 procent genom att modernisera sin flygflotta och öka användningen av biobränslen.

”Det är mycket glädjande för Airbus att SAS vill bidra med sin djupa kunskap och är med på resan att skapa framtidens flyg inom el- och hybridteknologi”, säger Grazia Vittadini, Airbus Chief Technology Officer på Airbus.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.