Fågel kan ha orsakat Boeing 737 MAX-krasch

Amerikanska utredare tror nu att det är en fågelkollision som ligger bakom Boeing 737 MAX-kraschen i Etiopien i mitten av mars. De beskeden fick Boeings aktie att stiga något under tisdagskvällen svensk tid.

Utredare som arbetar med den Boeing 737 MAX 8 som kraschade den 10 mars kort efter start från Addis Abeba i Etiopien tror nu att det är en fågelkollision som ligger bakom kraschen. Det är sedan tidigare känt att en felaktig sensor triggat igång anti-stall systemet som tvingats flygplanet i ett nos nedläge trots att man inte befunnit sig i någon stallsituation.

Piloterna på både Ethiopian Airlines och Lion Air-kraschen med MAX-flygplanen har inte kunnat häva det nos ned moment som uppstått vilket inneburit att de båda flygplanen kraschat och 346 personer har fått sätta livet till. Men nu tror alltså utredare att det är en fågelkollision som ligger bakom den felaktiga sensorn vid Ethiopian Airlines-kraschen enligt The Wall Street Journal.

Dessa uppgifter går dock tvärt emot Ethiopian Airlines som tidigare slagit fast att det inte funnits några spår efter FOD, foreign object damage, som exempelvis en fågelkollision vid den felaktiga sensorn. De nya uppgifterna om att en fågel kan ha orsakat kraschen i Etiopien fick Boeings aktie att stiga något under tisdagseftermiddagen i USA.

Samtidigt som uppgifterna om att en fågelkollision varit orsaken till kraschen har Boeing arbetat fram en lösning på de problem som funnits med MAX-flygplanens MCAS-mjukvara som inneburit att piloterna inte kunnat häva det nos ned moment som flygplanet själv satt sig i. Under veckan förväntas Boeing komma till FAA och starta en ny certifieringsprocess av B737 MAX-flygplanen.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.