Matavfall skapar grönare flyg på Åre Östersund Airport

Näringslivet tillsammans med Östersund kommun har valt att fortsätta att flyga men att samtidigt minska på koldioxidutsläppen från sin flygresor genom att köpa in biobränsle motsvarande sina resor, som ska användas på Åre Östersund Airport under 2019. 

Näringslivet och kommunen i Östersund investerar för minskade koldioxidutsläpp från flyget. Tillsammans köper de in biobränsle till inrikesflyget från Åre Östersund Airport. Det är biobränsle som producerats av matavfall och det hela visar på ett initiativ för att ta ansvar för klimatet men även för regionens attraktivitet.

”Vi vill skapa förutsättningar för att regionen ska fortsätta att blomstra. Flyget är en viktig del av infrastrukturen men i nuläget har flyget en väsentlig klimatpåverkan. Vi vill göra det möjligt att flyga hållbart”, säger Erik Brandsma vd Jämtkraft.

Syftet med initiativet är att driva på utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle. Alternativa flygbränslen, så kallad biojet, produceras i liten volym och är dyrare än det vanliga flygplansbränslet Jet-A1. Flygbolagen har än så länge inte tagit steget att gå över till biojet med argumenten ökade kostnader och därmed minskad konkurrenskraft. Dock visade BRA nyligen på att utsläppen kan minska med 46 procent per flygning om det användas 50 procent biobränsle i flygplanets tankar.

Jämtkraft som investerar 550 000 kronor i fossilfritt flygbränsle för medarbetarnas tjänsteresor mellan Östersund och Stockholm under 2019 hoppas att initiativet i Östersund ska öka efterfrågan på biobränsle vilket är ett måste för att stimulera marknaden att producera större volymer till en lägre pris.

Just nu är det elva företag och organisationer i Jämtland som tillsammans engagerat sig för klimatet och regionen vilket har resulterat i inköp av 60 ton fossilfritt flygbränsle under 2019, men fler är välkomna att ansluta sig uppmanar Erik Brandsma.

”Jag önskar att fler företag i länet ansluter sig till vårt initiativ och att vi också inspirerar företag över hela landet att göra liknande satsningar i sina regioner. Ju fler vi är desto mer kraftfull blir signalen till marknaden”, säger Erik Brandsma.

(Foto: Jämtkraft)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.