Berlin-Brandenburg närmar sig öppning – 8 år försent

Den har beskrivs som Tyskland mest misslyckade infrastrukturprojekt och skulle varit i drift för åtta år sedan, men nu närmar sig Berlins nya storflygplats en öppning och tilldelning av terminaler till flygbolagen har nu börjat.

Berlins nya storflygplats, Brandenburg, som byggts bredvid Schönefeld-flygplatsen skulle öppnats för trafik år 2012. Men ständiga problem med främst terminalbyggnaden har gjort att flygplatsen ekar tom än idag. De senaste planerna är dock att flygplatsen ska öppna för trafik i oktober år 2020, drygt åtta år försenat.

Ett tecken på att en öppning av flygplatsen närmar sig är att flygplatsen nu börjat tilldela de flygbolag som ska trafikera flygplatsen terminalplatser. De största nyheterna är att easyJet och Lufthansa kommer att placeras i Terminal 1 medan Lufthansas lågprisbolag Eurowings ska vara baserade i Terminal 2. Eftersom öppningen av Brandenburg dröjt kommer flygplatsen redan att befinna sig på sin maxkapacitet passagerarmässigt vilket innebär att Ryanair ska husera i Terminal 5 som är Schönefelds nuvarande terminal.

”Förberedelserna för flygtrafik på Brandenburgs flygplats har nu gått in i en ny fas. Flygplatsen, flygbolagen och andra partners har tidigare varit fullt upptagna med sina egna förberedelser, men nu arbetar vi tillsammans inför ett öppnandet av flygplatsen”, säger FBBs VD Engelbert Lutke Daldrup.

När Berlins nya storflygplats ska öppna ska också Berlin Tegel-flygplatsen stänga för flygtrafik. Detta har dock mött på kritik från bland annat Ryanair som menar att Tegel-flygplatsen, även efter att Brandenburg har invigts, måste hålla öppet för en tillräcklig kapacitet till den tyska huvudstaden.

(Foto: Jon Worth)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.