Boeing färdiga med uppdatering till MAX-flygplanen

Efter över 200 testflygningar är Boeing nu färdiga med att uppdatera den mjukvaran på B737 MAX man arbetat med sedan två fatala krascher och ett flygförbud för typen. 

Sedan Boeings 737 MAX blev belagd med flygförbud tidigare i vår efter två fatala krascher med flygplanstypen med över 300 omkomna har den amerikanska flygplanstillverkaren arbetat med att uppdatera den mjukvara som tros ligga bakom de båda krascherna.

Efter 207 testflygningar med ett uppdaterat MCAS-system säger Boeing att man nu är färdiga med uppdateringen av mjukvaran och under nästa vecka ska MAX-flygplanet återigen till den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA för en ny certifiering. Dessutom uppger Boeing att man har gjort ett flertal simulatorpass för det uppdaterade systemet med FAA och flera flygbolag som använde flygplanstypen innan flygförbudet.

FAA har tidigare i veckan sagt att man kommer hålla ett möte med luftfartsmyndigheter världen över den 23 maj för att uppdatera dem om Boeings arbete och den nya träning av piloter som kommer att införas på B737 MAX.

Certifieringsprocessen för MAX-flygplanet kommer dock att blir betydligt större denna gången då både den kanadensiska luftfartsmyndigheten och europeiska EASA själva ska granska flygplanet innan man ger den sitt godkännande. Vid den ursprungliga certifieringen godkände både Kanada och EASA Boeing 737 MAX, som normalt, automatiskt efter att FAA godkänt flygplanstypen. Men detta kommer alltså inte att ske denna gången.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.