Ethiopian tvekar kring fortsatt flygande med Boeing 737 MAX

I en intervju med amerikanska NBC säger Ethiopian Airlines VD att det inte är säkert om flygplanstypen Boeing 737 MAX åter kommer att tas i bruk i flygbolagets flotta. Detta efter att ett av bolagets MAX-flygplan kraschade i mitten av mars.

Ethiopian Airlines VD Tewolde Gebremariam berättade i en intervju med NBC News att det inte är säkert att det afrikanska flygbolaget väljer att åter börja flyga med Boeing 737 MAX när flygförbudet på typen hävs. Detta då man tappat förtroendet för flygplanstypen sedan en av bolagets MAX 8 kraschade i mitten av mars och samtliga ombord omkom.

Men det är inte bara Ethiopian Airlines som är tveksamma till att åter ta MAX-flygplanet i bruk. Dels på grund av den image som nu skapats kring MAX-flygplanet hos allmänheten och dels på grund av hur Boeing har hanterat problemen med flygplanstypen.

Många har varit kritiska till Boeing och ifrågasatt varför man inte själva belagt flygplanstypen med flygförbud direkt efter kraschen i Etiopien den 10 mars. Dessutom är det många som frågar sig varför Boeing inte valt att göra något åt problemen med MCAS-systemet på flygplanstypen trots att man vetat om problemen med det sedan Lion Air-kraschen i slutet av oktober år 2018.

För Ethiopian Airlines del finns det andra alternativ om man väljer att stoppa infasningen av Boeing 737 MAX i sin flotta. Dels Boeings 737-800 som Ethiopian redan idag flyger med, men också Airbus A320neo-familj och Airbus A220-flygplan. Bytet till Airbus skulle dock innebära extra kostnader i utbildning av besättningar jämfört med att hålla sig till Boeing.

(Foto: Hansueli Krapf)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.