SAAB 340 och Boeing 787 skapar kontraster på Stockholm-Oslo

Att se både SAAB 340 och Boeing 787 Dreamliner trafikera samma flyglinje händer inte allt för ofta, men sedan Air Leap börjat trafikera Stockholm-Oslo med en avgång i veckan med SAAB-flygplan är det realitet.

Att Air Leap ger sig in på en flyglinje som Stockholm-Oslo där konkurrensen mellan främst SAS och Norwegian men till viss del Ethiopian Airlines är stenhård känns inte som ett naturligt val. Air Leap flyger med små SAAB 340 medan SAS och Norwegian använder Airbus A320/Boeing 737 och Ethiopian Airlines widebodyn Boeing 787 Dreamliner. Ethiopian använder Dreamlinern på sträckan Oslo-Stockholm-Addis Abeba.

SAAB 340 har plats för drygt 30 passagerare och Boeing 787 Dreamliner över 200 stolar. De båda flygplanen används på samma flyglinje, men varför? Jo, Air Leap har sin underhållsbas på Arlanda men trafikerar flyglinjen Oslo-Ørland vilket innebär att SAAB-flygplanet behöver positionflygas varje vecka mellan Oslo och Stockholm.

Därför flyger Air Leap varje fredag från Oslo till Stockholm för att sedan återvända till Oslo under söndagen. Under veckan flyger SAAB 340-flygplanet flera dagliga turer mellan Gardermoen och Ørland.

Detta har alltså skapat det något udda fenomen där en SAAB 340 och Boeing 787 Dreamliner används på samma flyglinje. Samtidigt som Air Leap givit sig in på Stockholm-Oslo har bolaget nyligen tillkännagivit att man även ska börja flyga mellan Stockholm och finska Åbo med 20 avgångar i veckan från och med slutet av augusti.

(Foto: Kambui)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.