Dumpar Norwegian de skandinaviska långlinjerna?

För att förbättra lönsamheten planerar Norwegian inför det kommande vinterprogrammet att drastiskt minska ned på långlinjerna till USA från Skandinavien. Köpenhamn riskerar att bli av med samtliga och Arlanda får behålla en långlinje med det norska flygbolaget under vintern.

Norwegian kämpar med att uppnå en bättre lönsamhet och ett steg i detta är att stoppa ett antal flyglinjer till USA där säsongsvariationen är stor med en mindre efterfrågan vintertid. Detta kan komma att drabba Oslo, Stockholm och Köpenhamn i vinter då Norwegian nu snickrar på det sista av vinterns flygprogram.

Det är ännu inte klart vilka linjer som ska läggas ned, men enligt den norska sajten E24 kommer samtliga linjer till USA från Köpenhamn att försvinna, vilket under vintern 2018/19 var fyra långlinjer. För Sveriges del kommer linjerna till New York JFK, Oakland samt Los Angeles att läggas ned vilket lämnar kvar en linje till Fort Lauderdale under vintertidtabellen. Oslo Gardermoen drabbas också av Norwegians nedskärningar då fyra långlinjer blir två då Norwegian ska erbjuda flygningar från Oslo till New York JFK och Fort Lauderdale under vintern 2019/20.

Förutom att uppnå en förbättrad lönsamhet är troligen Norwegians flygplanskapacitet också avgörande för besluten att lägga ned ett stort antal långlinjer. Efter de motorproblem som drabbat bolagets Dreamliner har man just nu fyra av 35 Boeing 787 fast på marken i väntan på reperationer vilket innebär att Norwegian tvingas till dyra wet-lease lösningar för att genomföra sitt flygprogram.

Enligt E24, som har pratat med Norwegians informationsdirektör Lasse Sandaker-Nielsen är det viktigt att notera att flygbolaget inte beslutat om några nedläggningar i detta nu, men E24 har däremot uppgifter på att linjerna som nämnts ovan mycket troligen kommer att läggas ned under vintern.

(Foto: David Peacock)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.