SAAB rustar för flygplanstillverkning i USA

När SAAB ska bygga det amerikanska flygvapnets nya skolflygplan av typen T-X kommer tillverkningen att förläggas till USA. Därför har SAAB nu beslutat att bygga en ny anläggning för flygplanstillverkning i Indiana.

SAAB stärker sin närvaro i USA i samband med att man tillsammans med Boeing ska bygga det amerikanska flygvapnets nya skolflygplan T-X. I samband med detta kommer det svenska företaget att öppna tillverkning och produktionsfaciliteter i West Lafayette, Indiana USA. Dessutom inleder SAAB ett samarbete med det lokala Purdue Universitetet.

Till en början kommer SAAB att använda fabriken i Indiana till större strukturella sektioner och slutmontering av SAABs del i T-X-flygplanet. Men framöver kan de nya faciliteterna som ska börja byggas år 2020 komma att användas till andra projekt i samarbete med Purdue Universitet.

SAAB kommer att investera 37 miljoner dollar över de kommande åren i West Lafayette och totalt beräknar man att 300 nya heltidsjobb kommer att skapas. Under en presskonferens på Purdue University Airport sade SAABs VD Håkan Buske att etableringen i Indiana är ett historiskt ögonblick för företaget.

”Det här är ett historiskt ögonblick för SAAB. Efter noggrann utvärdering har vi valt West Lafayette tack vare det visionära ledarskap som både myndigheterna i Indiana och Purdue Universitetet visat på. Det här steget är en del i vår tillväxtstrategi och del i de möjligheter för faciliteterna och partnerskapet i Indiana”, säger Håkan Buskhe.

Med SAABs etablering i Indiana har företaget närvaro i fem amerikanska stater med huvudkontoret för Nordamerika i Syracuse, New York.

(Foto: Secretary of the Air Force Public Affairs)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.